Skip to main content

Pataca Índice Etimoloxía | Orixe | Descrición | Condicións de cultivo | Conservación | Composición | Outros usos | A pataca en Galicia | A pataca na cultura popular galega | Galería de imaxes | Notas | Véxase tamén | Menú de navegación"Definición de "baloca" no Dicionario Ir Indo'"Dicionario da Real Academia GalegaPortal das Palabras"Definicións de "batata" no Dicionario de Dicionarios da UVigo"Dicionario da Real Academia GalegaPortal das Palabras"Latino Madrid.com - Apoyo a los paperos en el Año Internacional de la Papa"o orixinal"Historia da pataca en Galicia"o orixinal"Acrilamida en los alimentos y el riesgo de cáncer"361232952734ID98764029804-8sh8510565211981470827407662234991971482935SOLTU1849157040200020608293026253858821337-11020288650561505272NBNSYS00000040424113tro-29600334ID1214321241256501029600334476069SOTU93872A8I57T4MX

Pataca


tubérculofamiliasolanáceascomestíbelendémicaAndesPerúcultivadaconsumidaVIII milenio a.C.comarca da LimiaVilalbaTerra CháCoristancocomarca de BergantiñosgalegacastelánReal Academia Españolacruzamento léxicotaínoquechuabatataGaliciacastiñeiroitalianatrufaeslovenobúlgarorusoalemántubérculofrancéshebreoalemánaustríacolingua finesaantigo suecoséculo XVIEuropalingua polacaeslovacoPanPastaQueixoArrozCarnesSopasPeixesMariscosAugaLeitePatacasVexetaisMelViñoVerdurasFroitasHortalizasLegumesEspeciasOutros ingredientesReceitas de cociñaPerúVIII milenio a.C.peruanobolivianaincaicasSantiago Antúnez de MayoloImperio incaconquistadoresSudaméricavelenosoluxurialepraenfermidadesBibliaEuropa1573ItaliaAlemañaPoloniaRusiaFranciafloresMaría AntonietaplanetaPedro Cieza de LeónFrancisco Pizarro1550España15541573Roma1588Charles de l’EclusetrufaInglaterraColombiaThomas Hariot1586Irlandaséculo XVIIséculo XVIIIFranciaAntoine Parmentiertalofollasfoliolosflorespétalosbagatomatetubérculoexodermeepiderme°CPerúChinaUnión Soviéticasubstancias nitroxenadaslípidosféculacelulosasolanina1607mosteiro de HerbónHerbónPadrónJerónimo de Hoyoséculo XVIIIprovincia de LugoViveiroParadelaVilalba17701736BravosOurolcatastro de Ensenadaprovincia de Ourense1800Lucas Labradaprovincia de MondoñedoBergantiñosTerra CháA MariñaLemosA Limia[2]noite de San Xoán










(function()var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node)node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003Eagocharu003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="gl" dir="ltr"u003Eu003Ctable class="plainlinks fmbox fmbox-system plainlinks" style="background:#fffdf5; border:1px solid #ffc5a6; margin:1em auto 1em auto; padding: 0.5ex; text-align: center;"u003Enu003Ctbodyu003Eu003Ctru003Ennu003Ctd class="mbox-text" style=""u003E u003Cbu003Eu003Ca href="/wiki/Carl_Sagan" title="Carl Sagan"u003ECarl Saganu003C/au003Eu003C/bu003E é candidato a u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Artigos_de_calidade" title="Wikipedia:Artigos de calidade"u003Eartigo de calidadeu003C/au003E. u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Votaci%C3%B3ns#Quen_pode_votar?" title="Wikipedia:Votacións"u003ESe reúnes os requisitosu003C/au003E podes u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Artigos_de_calidade/Votaci%C3%B3ns" title="Wikipedia:Artigos de calidade/Votacións"u003Eu003Cbu003Eparticipar na votaciónu003C/bu003Eu003C/au003E. u003C/tdu003Enu003Ctd class="mbox-imageright"u003E u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Artigos_de_calidade/Votaci%C3%B3ns" title="Wikipedia:Artigos de calidade/Votacións"u003Eu003Cimg alt="Cscr-candidate.svg" src="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Cscr-candidate.svg/30px-Cscr-candidate.svg.png" decoding="async" width="30" height="25" srcset="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Cscr-candidate.svg/45px-Cscr-candidate.svg.png 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Cscr-candidate.svg/60px-Cscr-candidate.svg.png 2x" data-file-width="522" data-file-height="438" /u003Eu003C/au003E u003C/tdu003Enu003C/tru003Enu003C/tbodyu003Eu003C/tableu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";());


Este é un dos 1000 artigos que toda Wikipedia debería ter



Pataca




Na Galipedia, a Wikipedia en galego.






Saltar ata a navegación
Saltar á procura






Pataca

Patacas
Patacas

Clasificación científica
















Reino:

Plantae


División:

Magnoliophyta


Clase:

Magnoliopsida


Orde:

Solanales


Familia:

Solanaceae


Xénero:

Solanum


Especie:

S. tuberosum


Nome binomial

Solanum tuberosum
L.

A pataca (Pataca.wav pronunciación ), baloca[1][2], batata[3] ou castaña da terra é o tubérculo da planta da pataca ou pataqueira[4] (Solanum tuberosum), unha planta da familia das solanáceas, orixinaria de América do Sur e cultivada en case todo o mundo polo seu tubérculo comestíbel.


Con frecuencia adóitase citar como endémica dos Andes nunha área que coincide aproximadamente co sur do Perú[5], onde foi cultivada e consumida polo menos dende o VIII milenio a.C. [6], porén dende hai séculos a planta é cultivada noutras latitudes dando lugar a diversas variedades de patacas.


En Galicia a maior zona de produción do tubérculo é a comarca da Limia, de cuxo comercio procede a principal fonte de ingresos da comarca. En Vilalba (Terra Chá) e Coristanco (comarca de Bergantiños), cultivan a pataca como complemento dos ingresos da actividade agraria e do autoconsumo, resultando un produto de grande sona e calidade en feiras e mercados.




Índice





  • 1 Etimoloxía


  • 2 Orixe


  • 3 Descrición


  • 4 Condicións de cultivo


  • 5 Conservación


  • 6 Composición


  • 7 Outros usos


  • 8 A pataca en Galicia


  • 9 A pataca na cultura popular galega


  • 10 Galería de imaxes


  • 11 Notas


  • 12 Véxase tamén

    • 12.1 Outros artigos


    • 12.2 Ligazóns externas





Etimoloxía |




Patacas de cores (en Chile)


A palabra galega pataca vén do castelán patata. A Real Academia Española di que á súa vez a palabra castelá é un cruzamento léxico do taíno batata 'pataca doce' e a palabra quechua papa 'pataca'. Isto indica probablemente que nun principio pensouse que a pataca era unha variedade da batata, malia non gardar ningún tipo de parentesco entre ámbalas dúas plantas. Ademais de pataca, en moitas zonas de Galicia chámaselle "castaña", "castaña de terra" ou "castaña da mariña", seguramente debido a que as propiedades alimentarias eran semellantes ás da castaña, desprazando o consumo do froito do castiñeiro.[7]


En moitas linguas, a palabra pataca provén de tartufoli, denominación italiana que se lle deu á pataca pola súa semellanza coa trufa (en italiano tartufo). Así pódense atopar noutras linguas palabras derivadas da verba italiana como krompir no esloveno, картоф (kartof) no búlgaro, картофель (kartofel) no ruso e kartoffel no alemán.


Noutras linguas o nome común para o tubérculo é "mazá de terra": pomme de terre en francés, aardappel en neerlandés, תפוח אדמה en hebreo (a miúdo escrito como פוד), e erdapfel no alemán austríaco. Na lingua finesa existen un termo semellante para a pataca, a cal é chamada peruna, termo que provén do antigo sueco jordpäron "pera de terra". Durante o século XVI, o termo francés pomme de terre foi traducido literalmente a outras linguas conforme a introdución da pataca se espallou por toda Europa. Na lingua polaca a pataca chámase ziemniaki, ovak zemiak en eslovaco.



Orixe |




Follas e flores da pataca




Alimentos

Pan - Pasta - Queixo - Arroz
Carnes - Sopas - Peixes - Mariscos
Auga - Leite - Patacas - Vexetais - Mel - Viño - Verduras - Froitas - Hortalizas - Legumes - Especias - Outros ingredientes
Receitas de cociña


Cociñas rexionais

Asia - Europa - Caribe
Sueste asiático - Latino américa
Oriente medio - Norte de África - África - Galiza
Categoría: Gastronomía
Técnicas de preparación rexionais

Técnicas - Utensilios
Pesos e medidas
Vexa tamén:

Chefs famosos - Cociñas - Comidas diarias
Wikibooks: Cookbook

Cultivada no Perú desde o VIII milenio a.C., o berce da pataca estivo na fronteira peruano-boliviana pero a man e intelixencia incaicas tiveron moito que ver na multiplicación das súas variedades. Foron tamén eles os que desenvolveron a técnica para deshidratala, e apreciárona máis porque resiste moito tempo de almacenamento.


Segundo Santiago Antúnez de Mayolo, os poboadores do Imperio inca comían as patacas coa casca, porque estaban convencidos de que pelalas provocaba nelas un terrible pranto.


Cando os conquistadores chegaron a Sudamérica, ao principio rexeitaron o tubérculo, porque crían que se trataba dun vexetal velenoso. Esta non sería a única acusación á que se enfrontarían as patacas, das que se dixo que eran fonte de luxuria, de lepra e doutras desordes e enfermidades. Os escoceses negáronse inicialmente a comela polo simple feito de non a atopar mencionada na Biblia.


A pataca foi introducida en Europa en 1573, e cara finais do século xa era un alimento común en Italia, Alemaña, Polonia e Rusia. Non en Francia onde só a beleza das súas flores permitiu que permanecese. Segundo se di, María Antonieta converteunas en adorno favorito para o seu cabelo. Hoxe a pataca é un dos cultivos máis importantes do planeta.


O cronista Pedro Cieza de León, contemporáneo de Francisco Pizarro, describiuna en 1550 e crese que foi el quen a trouxo a España en 1554 como achado. En 1573 cultivouse no Hospital de Sevilla para alimentar os enfermos. Chegou a Roma no 1588; o naturalista Charles de l’Ecluse descríbea coma unha “pequena trufa” ou "tartuffoli". Seica foi levada a Inglaterra, desde a costa de Colombia, por Thomas Hariot cara a 1586, e máis tarde comezou a cultivarse en Irlanda aló polo século XVII. Neste século Europa sofre duras invernías que minguan a produción agrícola e a poboación sofre os estragos da fame. Isto incrementou a aparición das enfermidades e as guerras, reducindo sensiblemente a man de obra activa para o traballo agrícola. Estas dificultades prolongáronse durante o século XVIII, xerando a inestabilidade social e política de Francia. Neste contexto de fame e precariedade creouse a lenda en torno ao farmacéutico Antoine Parmentier, a quen se atribúe desacertadamente a popularización do consumo da pataca.


A variedade da pataca medrou de xeito exponencial debido á hibridación dende o descubrimento deste tubérculo pola cultura occidental.



Descrición |


S. tuberosum é unha planta anual, de talo erecto, que pode medir ata 1 m de altura. As súas follas son compostas, con 7 foliolos de forma lanceolada, con graos variables de pilosidade. As flores teñen forma de estrela e os seus pétalos están fusionados. A cor da flor pode ser branca, rosada ou violeta co centro amarelo. O seu froito é unha baga verde, de forma semellante a un tomate pero moito máis pequeno, que contén no seu interior unhas 400 sementes. A parte que se consome é un tubérculo, é dicir, un engrosamento subterráneo dos talos que serve para almacenar substancias de reserva.


Os tubérculos están cubertos por unha exoderme que aparece ao romper a epiderme que vai engrosándose co tempo. Sobre a súa superficie existen "ollos", afundimentos para resgardar as xemas vexetativas que orixinan os talos, que están dispostas de forma helicoidal. Ademais, hai orificios que permiten a respiración, chamados lenticelas.



Condicións de cultivo |


As condicións de cultivo varían dependendo da especie e da variedade, pero en xeral dáse mellor en terras con alto contido en humus. A temperatura adecuada varía entre os 10 e 25 °C. Non soporta temperaturas inferiores aos 0 °C e a xeada quéimaa a -5 °C. No seu lugar de orixe, Perú, este tubérculo plántase en altitudes de ata 4.200 metros. Perú é o país que máis variedades ofrece, cerca de catro mil.


A produción anual a nivel mundial estimouse en 300 millóns de toneladas (ano 2000). China converteuse no maior produtor de pataca ao desaparecer a Unión Soviética.



Conservación |


De xeito tradicional o almacenamento da pataca faise en zonas secas e sen humidade, en cestos, bolsas ou sacos de tecido e a resgardo da luz, nun proceso chamado conservación por deshidratación. Nas explotacións industriais faise en cámaras de frío. O tratamento en frío da pataca produce unha redución do amidón a azucre debido ás encimas da propia pataca, nun proceso chamado edulcoración por frío. Estas patacas conservadas en frío ao ser fritidas ou enfornadas a máis de 250 graos fahrenheit ou 120 graos centígrados recompoñen eses azucres e aminoácidos libres en acrilamida, que é considerada unha molécula potencialmente canceríxena[8].



Composición |


Tendo en conta que a composición sofre variacións dunhas especies a outras (e tamén depende da terra de cultivo), a pataca componse aproximadamente dun 75% de auga, 2% de substancias nitroxenadas, 0,15% lípidos, 20% de fécula e 1% de celulosa. En determinadas condicións, a pataca acumula un alcaloide, chamado solanina, que lle dá un sabor amargo e unha coloración verdosa. Esa parte verde débese eliminar, pois non é saudable.



Outros usos |


  • Vodka


  • Chuño: subproduto da pataca que se obtén por conxelación.


A pataca en Galicia |




Distribución das zonas de produción da IXP Pataca de Galicia      Subzona de Bergantiños      Subzona da Terra Chá-A Mariña      Subzona de Lemos      Subzona da Limia



Artigo principal: Pataca de Galicia.

A primeira referencia do cultivo da pataca en Galicia remóntase a 1607, ano no que foron sementadas na horta do mosteiro de Herbón (Herbón, Padrón), tal e como aparece rexistrado nas memorias do arcebispado de Santiago, do cardeal Jerónimo de Hoyo,[9] porén o cultivo xeneralizado da pataca non tomaría importancia ata a segunda metade do século XVIII.


Os primeiros rexistros do cultivo correspóndense con preitos entre campesiños e perceptores do décimo, principalmente na provincia de Lugo. As primeiras citas aparecen nos concellos de Viveiro (1736), Paradela (1756), Vilalba (1760) etc, comezando a xeneralizarse a partir do ano 1770.


A orixe destes preitos vén do feito de que a pataca, coma outros froitos menores, tratábase dun cultivo non fiscalizado, é dicir, os campesiños non estaban obrigados a pagaren polo seu cultivo, motivo polo que os perceptores non estaban dispostos a que este cultivo se espallase ao longo do campo galego. O primeiro preito pola cuestión de décimo das patacas remóntase ao mes de decembro do ano 1736. Nel o párroco de Bravos (Ourol) querelouse cos seus fregueses xa que estes dábanse en cultivar, sen decimar, "unha especie de froita que chaman castaña mariña ou criadillas."


O catastro de Ensenada (1749-53) reduce o seu cultivo a un feixe de parroquias da provincia de Ourense. Cara a 1800 Lucas Labrada sinala que o cultivo das patacas se estendeu amplamente a raíz da crise cerealeira, gravísima de 1768-69, aínda que se equivoca cando afirma que antes desa data só se coñecía a planta na noutrora existente provincia de Mondoñedo, pois viuse que hai constancia documental do seu cultivo con anterioridade a eses anos en Lugo e Ourense. A pataca comezou a substituír paulatinamente a castaña como un dos alimentos básicos da alimentación dos galegos, especialmente no mundo rural, e por iso nalgúns sitios comezou a chamarse castaña da terra.


Desde 1996 existe en Galicia a Denominación Específica Pataca de Galicia [10], que ampara a producida nas zonas de Bergantiños (A Coruña), Terra Chá-A Mariña (Lugo), Lemos (Lugo) e A Limia (Ourense). A produción amparada por esta Denominación ascende progresivamente desde as 4.000 toneladas do ano 2000 ata as 7.004 toneladas collidas en 2008 [11], cun valor superior ó millón e medio de euros [2].























Produción de patacas na comarca da Limia
(70% do total da produción ourensá)

Utilización (1)

Tipos

%
 respecto a (1) 


 Variedades 
Consumo directo (60%)
 Pel marela e carne branca 
40

kennebec
Pel vermella e carne
marela ou branca
20

Desirée

Stemser

Laura

Amorosa
Pel e carne marelas

Jaerla

Baraka

Monalisa
 Industria: patacas fritidas (40 %) 

35

Agria
5

Hermes
Datos do Instituto do Campo, INORDE, Ourense, vía GEG


A pataca na cultura popular galega |



Artigo principal: A pataca na cultura popular galega.

Se na noite de San Xoán se deixa na ventá unha pela de pataca, á mañá seguinte estará engurrada debuxando a letra pola que comeza o nome do futuro marido.


Para alivia-la dor das queimaduras ou das cordaduras dos pés ou mans, é bo poñer cataplasmas feitas cos vástagos novos da rama da pataca ou feitas coa polpa cocida.



  • Polo que teño probado/ o comer fai o carauter,/ despois de comer patacas/ non vin de bo xenio a naide.


Galería de imaxes |



Artigo principal: Galería de imaxes sobre a pataca de Galicia.


Plantas de pataca. 
Carroza deseñada con patacas na Festa da pataca de Coristanco. 
Cesto de patacas na Festa da Pataca de Coristanco de 2005. 
Prato de patacas. 


Notas |




  1. "Definición de "baloca" no Dicionario Ir Indo'". [Ligazón morta]


  2. Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para baloca.


  3. "Definicións de "batata" no Dicionario de Dicionarios da UVigo". 


  4. Definicións no Dicionario da Real Academia Galega e no Portal das Palabras para Pataqueira. Consultado o 18 de febreiro 2017.


  5. Spooner, David M.; McLean, Karen; Ramsay, Gavin; Waugh, Robbie; y Bryan, Glenn J. (2005). "A single domestication for potato based on multilocus amplified fragment length polymorphism genotyping". Proceedings of the National Academy of Sciences.   (102). [1]. 


  6. "Latino Madrid.com - Apoyo a los paperos en el Año Internacional de la Papa". Arquivado dende o orixinal o 08 de novembro de 2011. Consultado o 11 de abril de 2008. 


  7. "Historia da pataca en Galicia". Arquivado dende o orixinal o 24 de febreiro de 2008. Consultado o 11 de abril de 2008. 


  8. "Acrilamida en los alimentos y el riesgo de cáncer". Instituto Nacional del Cáncer de los Institutos Nacionales de la Salud de EE. UU. Consultado o 14/01/2017. 


  9. Fixo plantar patacas o Sr. Arcebispo don Francisco Blanco (1574-1581); déronse moitas pero moi bastardas


  10. Orde do 19 de setembro de 1996 da Consellería de Agricultura, Gandería e Montes, pola que se recoñece a denominación específica Pataca de Galicia (DOG 7.10.1996).


  11. Estas 7.000 toneladas refírense á pataca comercializada baixo a denominación de orixe, que é menos da metade da produción controlada: 14.968 toneladas.



Véxase tamén |









Outros artigos |


  • Escaravello da pataca

  • A pataca na cultura popular galega


Ligazóns externas |


  • https://web.archive.org/web/20100216052615/http://www.nivaa.nl/pt/a_nivap/downloads



Traído desde "https://gl.wikipedia.org/w/index.php?title=Pataca&oldid=5092413"










Menú de navegación


























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.712","walltime":"0.864","ppvisitednodes":"value":2119,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":47842,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":2489,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":11,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":34,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":9370,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":35,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 723.301 1 -total"," 46.70% 337.753 1 Modelo:Control_de_autoridades"," 14.97% 108.313 1 Modelo:Listaref"," 12.57% 90.897 3 Modelo:Irmáns"," 12.07% 87.280 3 Modelo:Caixa_lateral"," 9.98% 72.181 1 Modelo:Commonscat"," 9.21% 66.628 5 Modelo:Cita_web"," 6.12% 44.284 1 Modelo:Taxobox"," 4.02% 29.076 1 Modelo:Galería"," 3.67% 26.523 1 Modelo:Taxobox/núcleo"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.371","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":6917057,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1310","timestamp":"20190404013244","ttl":2592000,"transientcontent":false);mw.config.set("wgBackendResponseTime":121,"wgHostname":"mw1243"););

Popular posts from this blog

Isurus Índice Especies | Notas | Véxase tamén | Menú de navegación"A compendium of fossil marine animal genera (Chondrichthyes entry)"o orixinal"A review of the Tertiary fossil Cetacea (Mammalia) localities in wales port taf Museum Victoria"o orixinalThe Vertebrate Fauna of the Selma Formation of Alabama. Part VII. Part VIII. The Mosasaurs The Fishes50419737IDsh85068767Isurus2548834613242066569678159923NHMSYS00210535017845105743

Король Коль Исторические данные | Стихотворение | Примечания | Навигацияверсии1 правкаверсии1 правкаA New interpretation of the 'Artognou' stone, TintagelTintagel IslandАрхивировано

Roughly how much would it cost to hire a team of dwarves to build a home in the mountainside? Announcing the arrival of Valued Associate #679: Cesar Manara Planned maintenance scheduled April 17/18, 2019 at 00:00UTC (8:00pm US/Eastern)How much does a house cost?How long does it take to mine rock?How much does a house cost?How much gold would the construction of a forge cost?How much does a door cost?How much would it cost to make this magic item?How much would a glue bomb cost?How much does mandrake root cost?How much does a slave cost?How much does equipment cost?How much do sheep cost?How much would firearms cost?