Dikenli karıncayiyengiller İçindekiler
Özellikleri |
Sınıflandırma |
Kitaplar |
Dış bağlantılar |
Gezinti menüsüBildergalerie 1 - auch von der PaarungBildergalerie 2 - Mit Detailaufnahmen von KörperteilenEnglischsprachige Seite mit einer Reihe weiterführender LinksMehrere Aborigines-Märchen über Ameisenigel (englisch)
Wikimedia Commons'ta Dikenli karıncayiyengiller ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Dikenli karıncayiyengiller ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.
Bir dikenli karıncayiyen yeri kazarken.
John Gould'un Mammals of Australia (1849-1861) adlı kitabında bir kısa gagalı karıncayiyen çizimi
Dikenli karıncayiyengiller (Latince: Tachyglossidae) yumurtlayan bir memeli familyası. Ekidne olarak da bilinir. Ornitorenk ile birlikte tek delikliler takımını oluştururlar. Familya 2 cinse bölünen 4 türden oluşmaktadır: Kısa gagalı karıncayiyen (Tachyglossus) ve 3 türe bölünen Uzun gagalı karıncayiyen (Zaglossus) cinsi. Yayılımları sadece Avustralya ile Yeni Gineye kısıtlıdır.
İçindekiler
1Özellikleri
1.1Beslenme
1.2Üreme
2Sınıflandırma
3Kitaplar
4Dış bağlantılar
Özellikleri |
Dikenli karıncayiyenler ilk bakışta bir kirpiye benzeseler de kirpiler ile yakın akrabalıkları yoktur. Dikenleri 6 cm uzunluğa ulaşır ve içleri boştur. Renkleri kahverengi veya sarımsı olur. Bazılarının kılları o kadar uzundur ki, dikenleri kılların arasında görünmez. Soğuk bölgelerde yaşayanların kılları uzun, sıcak iklimde yaşayanların ise kısa olur.
Kısa gagalı karıncayiyen 35–53 cm uzunluğa ve 2,5–7 kg ağırlığa, Uzun gagalı karıncayiyen ise 45–77 cm uzunluğa ve 16 kg ağırlığa ulaşır.
Tüm tek deliklilerde olduğu gibi dikenli karıncayiyenlerde de cinsel organ, idrar çıkış yolu ve bağırsak çıkışı tek bir delikte birleşir.
Türden türe 31° ila 33 °C olan vücut ısısı diğer memelilerde olduğundan düşüktür.
Beslenme |
Dikenli karıncayiyenler etoburdur. Çok küçük bir ağızları olduğu için avları da karınca veya solucan gibi küçük hayvanlardan oluşur.
Üreme |
Üreme zamanları haziran ile ağustos ayları arasındadır. Bu zamanda davranışları da tamamen değişir. Normalde yalnız yaşayan dikenli karıncayiyenler kervanlar oluşturup peş peşe gezmeye başlarlar. En önde yürüyen hayvan bir dişidir ve onu sayıları ona kadar varabilen erkek hayvan takip eder. Bu bazen günler veya hatta haftalarca sürebilir. Bu süre içerisinde erkek hayvanlar ağırlıklarının %25'ini kaybedebilir. Dişi hayvan çiftleşmeye hazır olduğu zaman sımsıkı yere tutunur. Erkek hayvanlar dişinin etrafında yeri kazarak ona yaklaşmaya çalışır ve birbirlerini dişiden uzaklaştırmaya çalışırlar. Sonunda en azimli erkek dişi ile çiftleşir. Erkek ve dişi sonra tekrar ayrı yollarına giderler. Dişiler senede sırf bir kez çiftleşirken erkek hayvanlar derhal diğer bir dişinin peşinde oluşmuş başka bir kervan bulup katılırlar.
Dişi çiftleştikten 3-4 hafta sonra genelde bir, nadir olarak bazen 2 ya da 3 yumurta yumurtlar. Bu yumurtalar bir üzüm büyüklüğünde, krem rengi ve yumuşak olur. Dişi yumurtladıktan sonra hemen yumurtayı kuluçka kesesine koyar ve orada 10 gün muhafaza eder. 10 gün sonra dünyaya gelen yavru yaklaşık 15 milimetre büyüklüğünde ve tamamen çıplaktır. Dişinin kuluçka kesesinin içinde de memeleri vardır. Yavru hayvan yaklaşık 8 hafta bu kesede yaşar ve sonra dikenleri büyümeye başladığı için keseyi terk etmesi gerekir. 7 ay sonra süt emmeyi bırakır ve doğuşundan bir yıl sonra annesini terk eder.
Dikenli karıncayiyenlerin doğada 20 yaşına kadar varabildikleri bilinmektedir. Hayvanat bahçesinde 50 yaşına kadar ulaşmış olanları da vardır.
Ayrıca REM uykusuna giremeyen tek memelidirler.
Sınıflandırma |
Dikenli karıncayiyengiller ve yakın akrabaları olan ornitorenkler yumurtlamalarına rağmen memelilere sayılırlar. Çünkü memeliler üreme yöntemleri ile değil evrimsel akrabalıkları ile sınıflandırılırlar.
Bütün diğer memeliler ile ortak paylaştıkları özelliklerinin bazıları, yavrularını süt ile emzirmeleri, üç adet kulak kemikcikleri ve postları olması. En ilkel memeliler de büyük olasılıkla tek delikliler gibi yumurtlayarak üremiş olduklarına rağmen etenelilerin veya keselilerin ataları tek delikliler değildir ve bu taksonların ortaya çıkmalarından sonra gelişmişlerdir. Diğer memelilerden farklı olarak yumurtlama özelliklerini muhafaza etmişlerdir.
Kitaplar |
M. L. Augee: Echidnas of Australia and New Guinea. University of New South Wales (UNSW) Press, Kensington 1997. ISBN 0-86840-046-7
Bernhard Grzimek: Grzimeks Tierleben. Bd 10. Säugetiere 1. Bechtermünz, Augsburg 2000. ISBN 3-8289-1603-1
John A. Long. u.a.: Prehistoric Mammals of Australia and New Guinea. Johns Hopkins University Press, Baltimore 2003. ISBN 0-8018-7223-5
Nowak, Ronald: Walker’s Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, Baltimore 1999. ISBN 0-8018-5789-9
Peggy Rismiller: The Echidna. Australia's Enigma. Hugh Lauter Levin Associates, 1999. ISBN 0-88363-788-X
Dış bağlantılar |
Bildergalerie 1 - auch von der Paarung
Bildergalerie 2 - Mit Detailaufnahmen von Körperteilen
Englischsprachige Seite mit einer Reihe weiterführender Links
Mehrere Aborigines-Märchen über Ameisenigel (englisch)
2 kategori:
Tek delikliler
Yaşayan fosiller
Gizli kategoriler:
Türkçe Vikipedi üzerindeki resmi Vikiveriden farklı olan maddeler
Elasmobranquios xénerocondrictioselasmobranquioslamniformesfamilialámnidosmarraxo azulmarraxo azul pequenofósiles Isurus Na Galipedia, a Wikipedia en galego. Saltar ata a navegación Saltar á procura Isurus Rango fósil: tanetiano (paleoceno inferior, hai 56 Ma) - actualidade [ 1 ] Marraxo azul ( I. oxyrinchus ) Marraxo azul pequeno ( I. paucus ) Clasificación científica Reino: Animalia Filo: Chordata Clase: Chondrichthyes Subclase: Elasmobranchii Orde: Lamniformes Familia: Lamnidae Xénero: Isurus Rafinesque, 1810 Especie tipo Isurus oxyrhinchus Rafinesque, 1810 Sinonimia Isuropsis Gill, 1862 Lamiostoma Glikman, 1964 Oxyrhina Agassiz, 1838 Oxyrrhina Bonaparte, 1846 Plectrostoma Gistel, 1848 Isurus é un xénero de condrictios elasmobranquios lamniformes ( Lamniformes ) da familia dos lámnidos ( Lamnidae ), coñecidos como marraxos azuis . Comprende dúas especies, o marraxo azul ( Isurus oxyrinchus ) e o moi raro marraxo azul pequeno ( Isurus pa
DOSMac OSWindowsGamesPages needing references Wiki Blog Forums Files Discord Extension Donate Recent changes Random article Talk Contributions Create account Log in All games All categories Recent changes Random page Wiki Editing guide Sample article Staff Donate Code of conduct Wiki Policy Games Windows macOS (OS X) Linux Tools What links here Related changes Special pages Permanent link Page information Page values Browse properties nads.createAd('nitro-sidebar', "floor": 0.05, "refreshLimit": 10, "refreshTime": 90, "adsenseSlot": "3696108217", "report": "enabled": true, "wording": "Report Ad", "position": "fixed-bottom-right" );
Умершие в 420 годуПерсоналии по алфавитуПравители Европы V векаПерсонажи артурианыПерсонажи английского фольклора англ.Старого СевераКолчестерХарлеанских генеалогияхПроисхождение людей СевераКоэлингиКунеды ап Эдернакоролевства ГвинедМагн МаксимЭбрукГодеона ап КонанаДумнониивала АнтонинаАлт КлутВотадиновГарбониан ап КоэльКенеу ап Коэль (Кунеда II)Дунвалом МоелмутКунеддой IIIGwrwst LedlwnИстории королей БританииГальфрида МонмутскогоКолчестераСвятой Еленыкороль АртурПередурУриенТинтагельдетскому стишкуМелодии Матушки Гусыни Король Коль Материал из Википедии — свободной энциклопедии Текущая версия страницы пока не проверялась опытными участниками и может значительно отличаться от версии, проверенной 22 декабря 2017; проверки требует 1 правка. Текущая версия страницы пока не проверялась опытными участниками и может значительно отличаться от версии, проверенной 22 декабря 2017; проверки требует 1 правка. Перейти к навигации Перейти к поиску Койл ап Тегв